dinsdag 31 maart 2009

Jaarlijkse boete voor Ronsese bedrijven

Even ter herinnering: de belasting op de bedrijven ook AGH (Algemene Gemeentelijke Heffing) Bedrijven geheten, werd indertijd onder de toenmalige Schepen van Financiën Rudy Boudringhien (indertijd VLD en nu de oppergaai van de fransdolle GBIC) ingevoerd. Kort nadat Ronse in 2002 door Unizo en de Vereniging van Vlaamse Steden & Gemeenten werd uitgeroepen tot meest ondernemende stad van Vlaanderen... De hele bewindsploeg kreeg het daardoor zo hoog in zijn bol, dat ze ervan overtuigd waren dat alles gepermitteerd was. Tot het zotste toe! De AGH voor bedrijven bedraagt in Ronse jaarlijks €330,00 tot maximaal €1.100,00. Hoe zit het bij onze buren?
  • Oudenaarde: tot 500m²: €100,00 + €0,50/m²; dus bvb. een handelszaak van 50m² betaalt jaarlijks €125,00, wat nog altijd minder dan de helft bedraagt van in Ronse

  • Brakel: €62,50 per jaar (dus minder dan een vijfde van in Ronse)
Maar er zijn ook ronduit bedrijfsvriendelijke gemeenten in onze Vlaamse Ardennen:
  • Kluisbergen: €0,00

  • Maarkedal: €0,00

  • Zwalm: €0,00
Ook bij onze zuiderburen, in het toch zo "arme" Wallonië, ben ik even gaan rondvragen hoe de situatie daar is. Wat wij kennen als de AGH-bedrijven, heet daar "Taxes et redevances communales sur les entreprises".
Ga stevig op uw stoel of in uw zetel zitten, want hieronder volgt het ronduit verbijsterende resultaat van een kleine telefonische enquête.
  • Frasnes lez Anvaing: €0,00

  • Mont de l'Enclus: €0,00

  • Ellezelles: €0,00

  • Flobecq: €0,00
Leven we hier dan toch aan de verkeerde kant van de taalgrens? Is die almachtige SP van de schattige Elio di Rupo dan toch een goede keuze? Eén ding is zeker: de idiotie van de Ronsiesche bestuurders blijkt (nog) niet besmettelijk te zijn.

Een bedrijfsvriendelijk klimaat scheppen, doe je bij het begin. Startende ondernemers maak je duidelijk dat ze welkom zijn door hen subsidies te verlenen en hen op alle mogelijke vlakken te ondersteunen. Niet door hen te beboeten! Niet door hen een pestbelasting op te leggen! De vraag die zich na het lezen van het bovenstaande onvermijdelijk stelt is: lijdt de bestuurscoalitie in Ronse aan een collectieve geestesziekte?

Luc Dupont, je bent niet enkel burgemeester van onze arme stad, maar je bent ook verantwoordelijk voor de "lokale economie". Zeg me eerlijk: zink je niet door de grond wanneer je het bovenstaande leest? Nee, zeker niet; schaamte is nooit een deugd geweest van de tsjeven. Hoogmoed en waanzin daarentegen wel... Ik daag Luc Dupont dan ook uit om me hier van antwoord te dienen. Of moeten we ook lafheid aan de andere "deugden" van de CD&V toevoegen?

Geen opmerkingen: