donderdag 11 september 2008

www.ronse.be doorgelicht

Ik had de nieuwe versie van onze stads-website al enkele malen in zijn ontwerpfase bekeken en kon het dus niet laten om nu eens de 'afgewerkte' versie te zien. Het levendverse www.ronse.be oogt ook inderdaad stukken beter dan de 'oude' website. Minder doods, een stuk frisser zeg maar.

Slechtzienden

Voor slechtzienden is er een functie ingebouwd die toelaat de getoonde tekst te vergroten. Je moet wel weten waar die zit: bovenaan, rechts. Op de verschillende 'A'-tjes klikken. De grootte die je bij het bezoeken te zien krijgt, is de standaardgrootte van de letters. Je kan verkleinen (Joost, den Brillenmarsjang, mag weten waarom) en vergroten. Beter ware geweest twee maal de vergrootfunctie te nemen...

Gemeenteraad

Trouwe lezers van deze blog weten dat ik een zwak heb voor de maandelijkse vaudeville die gemeenteraad heet. Klikken op 'Bestuur' biedt daarna de mogelijkheid om op 'Gemeenteraad' te klikken. Maar dan blijf ik op mijn honger zitten. Behalve wat algemeenheden en de samenstelling van de gemeenteraad, kom ik bvb. niets te weten over de voorbije zittingen. Wat de toekomt zal bieden, blijft een nog beter bewaard geheim. Een agenda ontbreekt compleet. Openheid van bestuur?

De kadeien

De jeugd, de toekomst van onze stad, heeft een belangrijke plaats gekregen. Zo hoort het ook! Veel aandacht voor de Pagadders : de stedelijke speelpleinwerking van Ronse. Alhoewel het seizoen van de "speilschoule" toch wel achter de rug is nu. Een stuk interessanter zijn de 'Sportkampen'. Actueel, want dit gaat over de Herfstvakantie 2008.

Het toerisme

Op de startpagina werkt de link naar "Ontdek Ronse - info toerisme" niet. Foutje, zullen we maar denken. Op de andere pagina's werkt de link wel. Je wordt -ongemerkt- naar een andere website doorgesluisd: www.ontdekronse.be. Hier heb ik in principe geen bezwaar tegen. Behalve dan dat je bij wijze van spreken vast zit in deze andere webstek. Wat toch niet de bedoeling mag zijn, dacht ik... Want terug keren naar je startpunt is een hele klus.
Probeer zeker deze pagina eens:
http://www.ontdekronse.be/artikel/article-un-du-loi. "article un du loi", het staat er letterlijk. Franse les gevolgd bij het GBIC? "Ontdek Ronse" zou trouwens een franstalige versie moeten krijgen in de toekomst. Voor welke heilige? Sint-Hermes? Patroon der geestelijk minder bedeelden?

De navigatie

Voor het 'navigeren' in de nieuwe website, is er maar één woord: rampzalig! Probeer maar eens uit het gedeelte voor de jeugd of uit dat over het toerisme weer in de 'gemeenteraad' te geraken. Je loopt hopeloos verloren. Ik liet me wijsmaken dat de makers van deze website, communicatie-specialisten zijn. "Mien uure, joa !"

Wat me trouwens bij de vraag brengt waarom een Gents bedrijf deze website als opdracht kreeg. Er zijn ongetwijfeld Ronsiesche bedrijven die deze klus even goed, zo niet beter konden klaren. Wedden dat ze niet aan het 'vooropgestelde profiel' beantwoordden? Van een stadsbestuur dat zijn eigen zelfstandigen met een forse boete beloont, kan je ook niet anders verwachten.

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste,

Hartelijk dank voor uw doorlichting van de website. Wij zijn blij met elke (opbouwende) kritiek die de website kan helpen verbeteren. Graag wat antwoorden op uw vragen :

- De agenda, verslagen etc. van de Gemeenteraad zijn uiteraard voorzien. In de loop van volgende week komen die online. (De beginfase van dergelijke website vraagt altijd eventjes tijd. Maar beter dit dan talloze "under construction"-pagina's)
- De link naar "Ontdek Ronse" vanop de homepagina werkt normaal naar behoren.
- Het "franse" artikel was een testpagina die nog aan onze aandacht ontsnapt was. Deze werd ondertussen verwijderd.
- Terugkeren naar de algemene startpagina is heel eenvoudig : klik op het logo van de stad of op "ronse.be" (bovenaan). Dit kan van op elke pagina!
- Klikt u op de knop "home" dan keert u terug naar de startpagina van de omgeving waarin u aan het surfen bent. Het zou immers niet handig zijn mocht u vanuit "jongeren" of "ontdek ronse" elke keer helemaal terug naar de algemene homepagina gestuurd worden.

Uiteraard is ook deze website niet perfect. Elke suggestie is welkom. De komende weken zal trouwens nog heel wat informatie aangevuld worden. Deze site is immers nooit "af".

En nog een laatste woordje over de discussie omtrent de keuze van de websitebouwer. Deze is op een objectieve wijze, aan de hand van de regels voor openbare aanbestedingen, gebeurd. Elke andere manier zou ondenkbaar zijn.