maandag 26 mei 2014

N60 : Wil Stef nu ook "tuupe vuir Ronse" gaan?

Eerst met verbazing en dan met grote vreugde las ik daarnet de blog van Stef Vancaeneghem.
Tussen een hoop nieuws over onze stad valt er ook een scherpe aanklacht te lezen tegen het geplande tracé van de "missing link" in de N60. Ik citeer hieronder letterlijk wat hij schrijft.

Soms een kreet van Verontwaardiging, om wat ons allen als Ronsenaars letterlijk boven het hoofd hangt. Bijvoorbeeld een viaduct van vijfhonderd meter boven het mooiste en groenste dal van Vlaanderen. Bewoners van de Fiertelmeers, Schavaert, Wittentak en omgeving waarschuwen terecht voor een vernielende, megalomane aanpak van de geplande doortrekking van de N-60.

Want die doorsteek mag dan nog, na jarenlange palavers, eindelijk en helemaal volgens het boekje, incluis bevolkingsinformatierondes en inspraakrechten worden aangepakt, deze ene wel bijzonder pijnlijke waarheid heeft ook haar rechten: de doorsteek gaat één van de allermooiste sites van Ronse compleet in de vernieling te rijden. De drukte wordt immers gewoon verplaatst van Kruissens naar het groen op de flanken ervan.

Een hangbrug van stank en lawaai wordt het. Over het mooiste stuk van Ronse nog wel. Onze-Lieve-Vrouw van Wittentak dreigt te verstikken in het roet en finaal van haar zwart gerookt ooit miraculeus wit takske te stuiken. Tenzij ze zichzelf redt van de smog met een ultiem wonder.

Diegenen die namens ons allen Ronse besturen, moeten er maar eens mee ophouden ons als Ronsenaars wijs te willen maken dat de N-60 ons finaal bevrijden zal van alle verkeersellende. De N-60 vult alleen de missing link tussen de industrie rond de Gentse Zeehaven en die van Noord-Frankrijk. De dramatiek hiervan is dat hij het mooiste stuk Ronse tegelijk zeer ingrijpend verminken zal en deze stad toch niet efficiënt uit de greep van het verstikkend zwaar vervoer helpt.

Immers, zo lang de zogenaamde ‘Ronsese Zuiderring’ (vaag met stippeltjes ingekleurd op zeldzame plannen) met de navenante aansluiting van de industriezone Klein Frankrijk er maar niet komt, zal Ronse blijven stikken in het verlammend internationaal zwaar vervoer tussen de ene kant van de stad en de andere.

Wie het anders zegt, wie dat verzwijgt of verdoezelt, die vertelt zijn kiezers blaaskes.

Het doet me deugd dit te lezen ! Beter laat dan nooit, Stef !

Maar hoe zit het nu met je groene wapenbroeder Wouter Stockman ? Blijft hij verder de hielen likken van Luc Duviaduct ? Of vergeet je dat de hele gemeenteraad "en bloc" de doortrekking heeft goedgekeurd ?

Het zou Wouter Stockman in elk geval sieren mocht hij nu -na de heikele verkiezingen- openlijk afstand nemen van zijn vroegere standpunt.

1 opmerking:

stef zei

Tja kiezen we voor groen ? of gaan we voor de poen ? de realiteit van hoe idealen soms vervagen als ego, macht, en geld de kop opsteken. Wie het schoentje past, trekke het aan, zonder te oordelen of te veroordelen, sommige verantwoordelijken houden er wel rare kronkels op na. Voor een nog nader nog te her aan te leggen straat, moet er naast fietspaden ook het nodige groen worden aangeplant (zo verkoopt men het toch in de media) terwijl het reeds vernieuwde Edmond Van beverenplein het dan weer zonder groen moet stellen. Meer nog, voor de prachtige oude Japanse Kerselaars, die men liet omzagen (en die zo typisch waren voor onze straat en buurt) kwam er NIETS in de plaats (gras en asfalt) Als de vos de passie preekt......