maandag 4 februari 2019

De schande van Ronse

Wellicht stelde u zelf ook al de vraag of we in Ronse niet te veel belastingen betalen. Die vraag blijkt zeer gegrond te zijn, want de belastingen die onze stad oplegt zijn ronduit schandalig. De AGH-gezinnen in Ronse behoort tot de hoogste in Vlaanderen.

Het is blijkbaar nog niet voldoende dat de aanvullende personenbelasting (APB) en de opcentiemen op de roerende voorheffing (OOV) tot de hoogste behoren uit onze streek. Zie https://www.hln.be/geld/consument/overzicht-zoveel-belastingen-moet-je-dit-jaar-betalen-in-jouw-gemeente~a483b797/

Er bestaat ook zoiets als een algemene gemeentebelasting - gezinnen (AGB-gezinnen of AGH-gezinnen). In Ronse "Algemene Gemeenteheffing Gezinnen". Dacht je dat een "heffing" minder pijnlijk is dan een "belasting"? Fout gedacht! De Algemene Gemeenteheffing Gezinnen werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 22.12.2014. Toen stemde de sp.a-fractie tegen en onthield het Vlaams Belang zich. De rest, of CD&V-Groen, NV-A en Liberale Unie, was dus voor deze beslissing.

Even zoeken op het internet en wat telefoontjes plegen, leerden me dit :
Melle : 25€
Hamme : 40€
Destelbergen : 52,50€
Nazareth : 60€
Merelbeke : 70€
Oudenaarde : 75€
Wetteren : 90€
Denderleeuw : 100€
Laarne : 100€
en...
Ronse : 190,00€ !

In enkele gemeenten werd de AGB-gezinnen recent afgeschaft (Sint-Martens-Latem, Mechelen, Waarschoot,...)

Ik ging even kijken naar onze buurgemeenten. Ronse slaat een zeer slecht figuur. Oordeel zelf :
Brakel : 0,00€ !
Maarkedal : 0,00€ ! (wel 37,50€ algemene gemeentelijke milieubelasting (AGM) per gezin)
Kluisbergen : 0,00€ !
Frasnes-lez-Anvaing : 0,00€ !
Ellezelles : 0,00€ !

Een vlugge rekensom leert ons dat Ronse in 2018 op de basis van 10.685 gezinnen x 190,00€ = 2.030.150,00€ of ruwweg 81.206.000 "frankskes" heeft binnengerijfd.

Ronse, de armste gemeente van Oost-Vlaanderen, heft de hoogste belasting voor de gezinnen... Pure logica, toch?
Hier hoorden we in de gemeenteraad tot nog toe geen kritische vragen over; misschien binnenkort wel? Wat Ronse doet is niets minder dan pure diefstal.

Dit is het mooiste bewijs dat er in Ronse al decennia lang geen financieel beleid, maar een compleet wanbeleid, gevoerd wordt. Fouten van vroeger worden niet rechtgezet maar nog erger gemaakt. Volharden in de boosheid, is blijkbaar ook een gave geworden...

Kennen de bestuurders van onze stad geen enkele schaamte om hun medeburgers op een dergelijke schandalige manier uit te zuigen? Beseffen ze echt niet dat voor vele Ronsenaars jaarlijks 190,00€ betalen, een behoorlijke financiële aderlating betekent? Beseffen ze niet dat velen zich te kort moeten doen om dit bedrag te kunnen ophoesten?

Ronse mag dan (terecht) fier zijn op haar basiliek van Sint Hermes, maar de hierboven geschetste situatie is wraakroepend en verdient minstens evenveel aandacht!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Echt een schande maar ja Dupon toch weer herkozen.Je zou denken dat ze nog meer armen willen in Ronse.

Serge Hoebeke zei

Die promotie van onze collegiale tot basiliek, kan de grote groep katholieke Ronsenaars terecht verheugen , en ik ben de eerste om gelukkig te zijn met de vreugde van een medeburger , maar toch stel ik mij als Cartesiaan, vragen : zijn wij ons in ons vreugde niet aan t vergaloppeeren? Wat heeft die prachtige vertoning aan t stad gekost ? Zit daar geen slimme manipulatie achter om ons te sussen ? Oud procédé,van in den tijd van de Romeinen : Panem et Circenses, waar de cirk door een prachtige vertoning,voor ons, overtuigde,oer Ronsenaars,evident is? Manipuleert ons Stadsbestuur,ten slotte aan de basis van ons overdreven Stedelijke belastingen, ons niet ? In ieder geval verdient dat een grondige , neutrale analyse , daar teveel verdachte belangen in Ronse een vinger in de pap hebben .🤔

jan van ronse zei

Vraag ik ne ook af, heeft dit nog altijd te maken met de schulden van Overo ?

Jan van Ronse

Unknown zei

Wat betreft die 190 euro niet iedereen betaalt zo veel hé .... er is ook nog een ander tarief .... 110 euro.
Maar inderdaad het is een beetje hoog .....

Invalide man zei

Vele Ronsenaars ontvluchten hun stad. Ik vraag me af of ze blind zijn in het stadhuis.
Heb een alleenstaande moeder van 76jaar heeft haar eigen huisje. Heeft een pensioentje van 1400euro. Belastingen 300€ en daar boven op 190€ voor de gemeente. 125€ elec & gas dokter rekeningen als hartpatiënt. Dan haar boodschappen doen. Wel het pensioen is weg. En nog geen euro gespaard. Moet hiervoor uw hele leven voor werken ???????

Fuck the overheid zei

Inderdaad, schandalig bedankt voor het delen.

Goed bezig, luc